Construïm la Catalunya del bé comú

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras
*Article publicat a La Vanguardia
 
Construir una República Catalana que ens permeti servir millor els ciutadans del nostre país creant un estat més just, més lliure i més pròsper. Aquest ha estat i és el nostre objectiu polític des de fa 89 anys. El 14 d’abril de 1931 i el 14 d’abril de 2020. Un objectiu que avui, enmig d’aquesta pandèmia i la crisi econòmica i social que ja comencem a viure, es reivindica encara més urgent i imprescindible que mai. Perquè l’objectiu social és indestriable del nacional i a l’inrevés, així ho hem entès i defensat sempre els republicans.
 
Malauradament, i de la manera més cruel, hem tornat a constatar ara que l’Estat espanyol no serveix per a la ciuta­dania del nostre país. Hem vist de nou com aquest estat no és útil ni capaç de fer front a reptes globals. És lent de reacció, centralista, nacionalista, militarista, oligopolista i desesperadament ineficient. No s’escolten els experts, sinó l’Íbex, la monarquia i l’exèrcit. No es gestiona amb l’objectiu principal de fer front a la crisi sanitària, sinó des de la propaganda, la bandera i la construcció d’un nou pedaç per salvar el règim, com ja es va fer el 1977.
 
I els exemples són nombrosos. La descentralització a Alemanya ha permès més agilitat en l’actuació de cada land, que gestiona en funció de les necessitats concretes. Això evidencia que la via és la corresponsabi­litat i la coordinació i mai la ­recentralització d’unes competències que ja no gestionava l’Estat des de feia anys.
 
I malgrat totes les limita­cions, la centralització i les re­tallades d’altres èpoques, el Govern ho està donant absolutament tot per salvar tantes vides com sigui possible. S’ha incorporat fins a 1.600 professionals extres al sistema, s’ha triplicat la capacitat de llits de cures intensives, s’ha apostat per la innovació i la recerca amb una vintena de projectes i s’han ­defensat unes mesures de distanciament social en funció de l’evolució de la pandèmia i no pas dels festius del calendari. I els resultats estan arribant. El Govern està liderant i mostrant un cop més la seva eficiència i solvència, en especial els departaments més estretament impactats per la pandèmia.
 
Sense oblidar, evidentment, el sobreesforç d’aquelles per­sones essencials avui davant de la crisi –i sempre per a nosaltres–, que aquests dies estan demostrant que la força del nostre país són les persones que el ­formen. Són un orgull immens. I la demostració que són essencials per a Esquerra Republicana són les xifres: des que hem tingut capacitat de decisió, la inversió en el sistema sanitari i en polítiques socials no ha fet més que augmentar any rere any fins a revertir moltes de les retallades que s’havien fet. Perquè necessitem un sistema públic robust, un Estat del benestar del màxim nivell.
 
I a partir d’ara? Entrarem en un escenari nou. La crisi del ­coronavirus és una mostra del món que ve i no tenim una altra opció que preparar-nos per aquest endemà des d’ara mateix. Hem de construir una alternativa des de la social­democràcia que permeti situar les persones al centre i que eviti que la crisi la paguin els de sempre.
 
La vida de les persones ­–i la qualitat de vida– ha de ser el centre de tota política, el que el vicepresident Aragonès anomena l’economia de la vida, que prioritzi les persones sobre els interessos purament econòmics. Hem de construir la Ca­talunya del bé comú enfortint tots els vincles comunitaris i ­potenciant tots els elements de la societat –públics i privats– que ens aproximin a fer una ­societat catalana més lliure, segura i pròspera. Una Catalunya integrada en una Europa on imperi la corresponsabilitat i que ha de ser més forta, més social i més ecològica.
 
Necessitem construir un Estat del benestar de primer nivell enfortint els poders democràtics enfront dels lobbies i oligopolis, prioritzant la vida, un nou Estat del benestar que ofereixi protecció a tota la ciutadania: econòmica, sanitària, educativa, mediambiental o d’habitatge, i que posi al centre la pros­peritat compartida apostant pels sectors econòmics que generen riquesa pel conjunt de la societat. En definitiva, un Estat al servei de la gent.
 
L’Estat espanyol no ens serveix, no és útil als ciutadans de Catalunya. Necessitem urgentment un Estat propi capaç d’afrontar amb valentia les reformes que calen pel món que ens ve. I això comença com sempre per exercir la democràcia: el dret a l’autodeterminació. Creem-nos l’oportunitat de construir de nou el país que ­somiem, una república de tots i per a tots, al nivell dels estats ­socials més avançats. Estem preparats, tenim la capacitat, hi tenim tot el dret.
 
Bon dia de la República!
 
 
Oriol Juqueras
President d'Esquerra Republicana